Vaccinul COVID-19 este sigur?

Sosirea primelor vaccinuri COVID-19 este o dezvoltare majora in pandemia coronavirusului. Un vaccin eficient COVID-19 va ajuta la protejarea persoanelor care intra in contact cu virusul de a nu se imbolnavi. Pe masura ce mai multe persoane sunt vaccinate, familiile si comunitatile vor putea reveni treptat la o rutina mai normala.

Unii oameni intreaba daca vaccinurile COVID-19 sunt sigure. Lisa Maragakis, MD, MPH , director senior de prevenire a infectiilor si Gabor Kelen, MD , director al Biroului Johns Hopkins pentru pregatirea si raspunsul la evenimente critice, raspund la intrebarile pe care le-ati putea avea in timp ce luati in considerare obtinerea unui vaccin COVID-19.

Este sigur vaccinul COVID-19? Ce stim despre siguranta sa?

Sistemul de siguranta al vaccinurilor din SUA functioneaza pentru a se asigura ca toate vaccinurile sunt cat mai sigure posibil. Siguranta a fost o prioritate absoluta, deoarece agentiile federale lucreaza cu producatorii de vaccinuri pentru a dezvolta si autoriza un vaccin COVID-19.

Iata cateva domenii cheie care fac parte din dezvoltarea, revizuirea si autorizarea vaccinului COVID-19:

Testare atenta. Toate vaccinurile trec prin studii clinice pentru a testa siguranta si eficacitatea. Pentru vaccinul COVID-19, Food and Drug Administration (FDA) a stabilit standarde riguroase pe care dezvoltatorii de vaccinuri le pot indeplini. Acest infografic de la National Institutes of Health arata cele patru faze pe care trebuie sa le treaca un vaccin inainte de a fi eliberat publicului.
Autorizatie pentru utilizare de urgenta. Vaccinurile care indeplinesc standardele de siguranta si eficacitate ale FDA pot fi puse la dispozitie in Statele Unite prin aprobare sau prin autorizatie de utilizare de urgenta (EUA). Un EUA ofera autorizarea temporara a unui vaccin sau a unui medicament in situatii de urgenta, cum ar fi pandemia de coronavirus.

Monitorizare continua pentru probleme si efecte secundare. Odata ce un vaccin este autorizat pentru utilizare, monitorizarea continua, cu sisteme instalate pentru a urmari problemele sau efectele secundare care nu au fost detectate in timpul studiilor clinice. Pentru vaccinul COVID-19, FDA si Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) isi extind monitorizarea vaccinului. Daca exista probleme cu vaccinul, acestea sunt cel mai probabil sa apara la inceputul procesului de testare atunci cand pot fi identificate si abordate.

Au existat probleme de siguranta cu vaccinul COVID-19?

Pana in prezent, niciunul dintre studiile privind vaccinul nu a raportat probleme serioase de siguranta. Incercarile pentru primele doua vaccinuri – de la Pfizer si Moderna – au avut placi de monitorizare a sigurantei complet independente, iar datele de siguranta sunt revizuite continuu de catre FDA si de catre grupurile de experti.

Alergii: CDC spune ca persoanele cu alergii la anumite alimente, insecte, latex si alti alergeni obisnuiti pot avea vaccinul COVID-19. Cei cu antecedente de reactii alergice severe (anafilaxie) la injectabile sau alte vaccinuri ar trebui sa discute despre vaccinare cu medicul lor, care poate evalua persoana si poate evalua riscul. Potrivit CDC, in acest moment, oricine are o alergie severa (de exemplu, anafilaxie) la oricare dintre ingredientele vaccinului Pfizer / BioNTech nu ar trebui sa primeasca acest vaccin.

Cum a fost dezvoltat atat de repede vaccinul COVID-19?

In trecut, vaccinurile au durat multi ani pentru a se dezvolta. Cu toate acestea, dezvoltarea relativ rapida a acestui vaccin nu inseamna ca masurile de siguranta au fost omise. Exista mai multe motive pentru care vaccinurile COVID-19 au fost dezvoltate mai repede decat alte vaccinuri:

Tipul de vaccin dezvoltat pentru COVID-19 de catre Pfizer / BioNTech a fost dezvoltat ani de zile pentru alte virusuri infectioase. Astfel, procesul de fabricatie a fost gata foarte devreme in timpul pandemiei.

China a impartasit informatii genetice despre coronavirusul SARS-CoV-2 atunci cand acesta a fost disponibil, ceea ce a oferit dezvoltatorilor de vaccinuri un inceput devreme in gasirea unui vaccin.

Procesele de testare pentru vaccinuri nu au omis niciun pas, dar dezvoltatorii de vaccinuri au efectuat simultan unele etape ale procesului pentru a colecta cat mai multe date cat mai repede posibil.

Guvernele au dat bani dezvoltatorilor de vaccinuri in avans, astfel incat companiile au avut resursele de care aveau nevoie.

Unele tipuri de vaccinuri COVID-19 au fost create folosind ARN messenger (ARNm) , o noua tehnologie care permite o abordare mai rapida decat modul traditional in care sunt facute vaccinurile.

Retelele sociale au permis companiilor sa contacteze si sa inscrie voluntari de studiu, iar multi oameni au dorit sa ajute, asa ca au existat suficienti participanti la cercetare pentru a testa vaccinurile COVID-19.

Deoarece coronavirusul SARS-CoV-2 este atat de contagios si raspandit, multi voluntari care au primit vaccinul au fost expusi la virus si, cu atat de multe expuneri, studiile au durat mai putin pentru a vedea daca vaccinul a functionat.

Companiile au inceput sa produca vaccinuri inainte de autorizarea sau aprobarea lor, astfel incat unele aprovizionari sa fie gata daca ar avea loc autorizarea.