Ce ar trebui sa stii despre Oltenia

Cunoscuta si sub numele de Tara Romaneasca Mica, Oltenia este renumita pentru diversitatea sa geografica, de la Muntii Carpati din Nord, pana la campiile spalate de fluviul Dunarea din Sud. Desi nu este atat de populara printre turisti precum Transilvania vecina sau Muntenia, Oltenia nu este lipsita de atractii naturale sau culturale.

Intre Dunare si maretul Munti Carpati se afla regiunea Oltenia din sudul Romaniei . Asezat alaturi de Muntenia regiunea , este sinonim cu artistul de geniu Constantin Brancusi, ca sa nu mai vorbim de minuni, printre care raul Olt, manastirile maiestuoase ortodoxe si peisajele pitoresti. Iata tot ce trebuie sa stii.

Urmati traseul de arta al lui Brancusi. Una dintre principalele delicii ale regiunii este Complexul Cultural National ,,Constantin Brancusi", din Targu Jiu. Situat in aer liber, cuprinde trei sculpturi ale artistului roman de renume mondial, unul dintre cei mai influenti sculptori modernisti ai secolului XX.

In Horezu, vizitati manastirea in stil brancovenesc, inclusa pe lista siturilor Patrimoniului Mondial UNESCO. De asemenea, puteti vizita centrul de atelier de ceramica de aici, renumit pentru tipul sau unic de ceramica traditionala realizata manual, inscrisa si pe listele patrimoniului cultural imaterial UNESCO.

Vizitati manastirea Cozia, construita in secolul al XIV-lea si amplasata intr-o padure fermecatoare, adancita intr-un cadru natural idilic.

Exploreaza pestera Polovragi, veche de milioane de ani. Cu o lungime de peste 10 kilometri, este una dintre cele mai lungi din Europa. Polovragi este, de asemenea, un loc de mister si legenda si este considerat ca gazduieste vechiul zeu al dacilor, Zamolxes.

Regiunea este, de asemenea, bogata in vinarii, iar cele mai notabile sunt Dragasani, Avincis, Bauer si Stirbey. Asigurati-va ca le vizitati pe toate si ca gasiti tipple-ul preferat.

Orasele principale

Craiova

Craiova se mandreste cu un amestec unic de arta, arhitectura si etnografie, fiind un oras bogat in cladiri maiestuoase, unele dintre ele ridicate in singurul stil arhitectural national, cunoscut sub numele de stilul Brancovenesc. In cea mai veche casa a orasului, o cladire din secolul al XVII-lea ridicata de Constantin Brancoveanu, Muzeul de Etnografie al Olteniei prezinta mestesuguri locale si haine traditionale. In apropiere se afla Muzeul de Arta, situat intr-o uimitoare cladire neoclasica ce gazduieste cateva opere fine ale sculptorului modern Constantin Brancusi si ale pictorului Nicolae Grigorescu, fondatorul picturii moderne romanesti.

Construita in stil brancovenesc, Biserica Madona Dudu este renumita pentru picturile sale murale interioare, un exemplu clasic al stilului bizantin al bisericilor ortodoxe. O alta capodopera a arhitecturii brancovenesc este Biserica Mantuleasa , pictata in frumoase culori vii.

Pentru o plimbare lunga in oaza verde a orasului, vizitati Parcul Nicolae Romanescu, cel mai mare parc din Craiova.

Drobeta Turnu Severin

Chiar la granita cu Serbia, pe malurile Dunarii, orasul Drobeta Turnu Severin ofera cateva privelisti minunate asupra raului. Unele dintre reperele sale includ Cetatea Medievala a Severinului , sculptata in piatra, un fost punct de aparare impotriva invaziilor de la bulgari si turci. Orasul gazduieste, de asemenea, cel mai vechi pod ramas peste Dunare, podul lui Traian , construit in 105 d.Hr.

Pentru iubitorii de cultura

In Oltenia, exista o mare concentratie de monumente ridicate in stil brancovenesc, o combinatie de arta traditionala romaneasca, elemente bizantine si venetiene.

In satul Horezu, Manastirea Horezu este plina de exemple ale stilului brancovenesc. Un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO construit in secolul al XVII-lea, manastirea gazduieste colectii de fresce si icoane de la sfarsitul secolului al XVII-lea si inceputul secolului al XVIII-lea, cand Scoala de pictura murala si icoana Hurezi s-a instalat in interiorul manastirii.

Satul in sine este, de asemenea, reinnoit pentru Ceramica Horezu , inclusa pe lista patrimoniului imaterial UNESCO, fiind o maiestrie unica creata de artizani talentati in atelierele locale. Reflectand generatii de cunostinte si maiestrie, ceramica face parte din identitatea satului.

Pentru iubitorii de natura

Parcurile naturale din regiune ofera o fauna si o flora bogate, precum si trasee de drumetii si alpinism, cu vederi uimitoare.

The Parcul Natural Cozia este traversat de Valea Oltului, crearea unor peisaje frumoase. Masivele sale montane, Cozia, Naratul Doabra si Calinesti, sunt ca o fortareata de piatra sculptata in munti. Stancile impadurite abrupte ofera privelisti uluitoare ale vailor si muntilor din jur. Cele mai populare rute duc calatorii la Cheile Lotrisorului sau la Varful Cozia, inaltime de aproximativ 1.688 metri.