Ce este reumatismul articular acut?

Cand se vorbeste despre reumatism, afectiunile la care se face referire pot fi foarte multe, deoarece aceasta denumire este utilizata pentru toate bolile care afecteaza, in special, oasele, incheieturile si muschii. Prin urmare, inclusiv reumatismul articular acut (RAA) este un tip de boala reumatismala, insa care afecteaza atat articulatiile, cat si alte organe, ca de exemplul cordul.

Fiind o boala inflamatorie, persoana care sufera de aceasta incepe sa observe treptat aparitia a diferite simptome, care difera in functie de stadiul afectiunii. In plus, cand vine vorba despre tratament, acesta se administreaza diferit, in functie de partile corpului care sunt afectate de reumatism.

Cauze si factori de risc  

Acest tip de reumatism afecteaza cel mai des copiii, in special pe cei cu varsta de la 8 pana la 15 ani, fiind foarte rar intalnit la adulti. Acest lucru se datoreaza principalei cauze care determina aparitia acestei afectiuni, si anume infectia cu Streptococ beta-hemolitic A. Acesta este un microorganism care poate induce hemoliza globulelor rosii in mediile de cultura.

Altfel spus, dupa o infectie a cailor respiratorii superioare, adica a faringelui, cu acest tip de streptococ, unii copii pot dezvolta si reumatism articular acut. Acest diagnostic este asociat pentru aproximativ 1-3 cazuri din 100, iar motivul care duce la aparitia acestei complicatii provocate de infectia cu Streptococul beta-hemolitic A este inca necunoscut.

O posibila cauza pentru care doar unii copii dezvolta acest tip de reumatism poate fi asociata cu raspunsul anormal pe care sistemul imunitar il are in cazul infectiei faringiene cu streptococ, acest raspuns fiind specific persoanelor care au si o predispozitie genetica.

De asemenea, mai exista si o serie de alti factori care contribuie la apritia reumatismului articular acut, iar cativa dintre acestia sunt:

 • varsta – acest tip de reumatism este mai des intalnit la copiii cu varsta cuprinsa intre 5 si 15 ani;
 • colectivitatea – indiferent ca este vorba despre copii sau adulti;
 • factorii de mediu – deoarece faringita este provocata si de un mediu cu umiditate crescuta sau cu temperaturi scazute;
 • o igiena precara – incidenta reumatismului articular acut este mai mare in tarile sarace si slab dezvoltate, care nu au acces la medicatie, mai ales la antibiotice;
 • o predispozitie genetica a raspunsului organismului la infectia cu streptococ.

Simptome reumatism articular acut 

Cum reumatismul articular acut apare in urma unei infectii faringiene cu Streptococ beta-hemolitic A, unele simptome ale acestuia incep sa apara la aproximativ 2 saptamani dupa ce a debutat faringita. Aceste simptome sunt:

 • febra;
 • oboseala;
 • paliditate;
 • stare generala alterata;
 • dureri abdominale;
 • lipsa poftei de mancare;
 • afectarea articulara, prezenta prin dureri la nivelul pumnilor, coatelor, genunchilor sau gleznelor, precum si inflamarea si inrosirea acestora;
 • uneori chiar si sangerari nazale.

Totusi, aceste simptome isi fac simtita prezenta treptat, fiind diferite de la un individ la altul. Uneori, acestea pot fi intr-o forma foarte usoara sau chiar absente, mai ales in cazul copiilor sau adolescentilor.

Tratament reumatism articular acut

In cazul in care aceste simptome, in special durerile si inflamatiile incheieturilor, dureaza mai mult de o luna chiar si cu un tratament reumatism adecvat, afectiunea poate fi mult mai grava, motiv pentru care ar trebui consultat din nou medicul.

Reumatismul articular acut are avantajul ca se poate vindeca rapid si singur, fara interventie medicamentoasa si fara sa lase sechele, insa daca nu se utilizeaza un tratament, acest tip de reumatism poate reaparea in cazul unei reinfectari cu streptococ. De aceea, un tratament recomandat de medicul specialist poate cuprinde antiinflamatoare, antibiotice sau chiar corticosteroizi (in cazul in care exista si afectiuni cardiace grave). Dar exista si posibilitatea unui tratament alopat, cu medicamente pe baza de plante, care insotit de fizoterapie, exercitii fizice si dieta, poate avea rezultate dintre cele mai bune.