Suferi de depresie de toamna? Simptomele care o dezvaluie si cele mai utile remedii

Depresia de toamna este mai frecventa decat crezi. Iata cum sa o recunosti si care sunt remediile pe care sa le pui in practica pentru a te simti mai bine.

A te simti brusc obosit si, uneori, chiar temperamental, nu este intotdeauna un semn de stres sau dificultati in a trai viata de zi cu zi. Uneori, la baza anumitor simptome exista de fapt o problema sezoniera numita depresie de toamna. De fapt, aceasta tinde sa se prezinte odata cu sfarsitul verii si cu sosirea toamnei si poate afecta practic pe oricine ducand la o dispozitie de melancolie, apatie si dorinta de a dormi toata ziua.

O problema similara in anumite privinte cu cea a depresiei de vara, dar care spre deosebire de prima tinde sa dureze mult mai mult. Daca nu este recunoscuta, de fapt, depresia de toamna poate dura si pe toata durata toamnei si poate dura chiar si in timpul iernii , devenind o adevarata problema pentru cei care o traiesc si se trezesc nevoiti sa suporte o inrautatire semnificativa a calitatii vietii. Prin urmare, incercam sa intelegem mai mult pentru a invata sa o recunoastem la timp si sa actionam pentru a o contracara cat mai repede posibil.

Depresia de toamna: cauze si posibile remedii

Dupa cum numele in sine tinde sa sublinieze, depresia de toamna este legata de schimbarea anotimpului si de sosirea toamnei.

La aceasta se adauga temperaturile din ce in ce mai reci care tind sa afecteze mai mult unii subiecti si, evident, zilele mai scurte si lipsa relativa de lumina naturala. Ceea ce a afectat intotdeauna starea de spirit.

Trecand la simptome, printre cele mai frecvente gasim:

  • Somn nelinistit
  • Apatie
  • Oboseala
  • Lene
  • Senzatie de amorteala
  • Dispozitie neagra
  • Meloncolie
  • Plans nemotivat
  • Anxietate

Acestea sunt evident simptome care pot varia de la o persoana la alta si care s-ar putea schimba in intensitate. In general, desigur, se dovedesc a fi mai puternice la cei care sufera in general de anxietate. De asemenea, pare sa fie o problema care afecteaza mai usor femeile, probabil din cauza modificarilor hormonale pe care le sufera din cauza schimbarilor de clima, lumina si ritm de somn/veghe.

Mergand la remediile pentru depresie, in general, o dieta echilibrata bogata in alimente sanatoase precum fructele si legumele poate face diferenta. La aceasta se mai adauga si posibila integrare cu melatonina. Mai sunt apoi si alte substante care pot fi potrivite pentru diminuarea efectelor depresiei de toamna si, una dintre acestea, este magneziul. Vitamina C poate fi, de asemenea, de mare ajutor.

Atunci, dar numai la sfatul medicului, puteti adauga si un supliment de vitamina D. Aceasta, de fapt, la unele materii tinde sa fie deficitara. Si din moment ce se acumuleaza odata cu soarele, integrarea lui in aceasta perioada a anului poate fi deosebit de utila.

In fine, plimbarile lungi in aer liber, mereu in cautarea de noi stimuli, urmarirea rasaritului si, in general, incercarea de a petrece mai mult timp afara si cu alti oameni, va face restul, contribuind la cresterea orelor de soare pierdute din cauza zilelor mai scurte.