Containerele maritime cuceresc inimile arhitectilor

Modulari, accesibili si practic indestructibili, arhitectii s-au predat posibilitatilor de transport de containere pentru constructie cu ani in urma. Acum, o carte, Container Atlas, reuneste cele mai fascinante proiecte, de la birouri la case, trecand prin piete, depozite, restaurante si chiar scoli.

Arhitectura containerelor nu este tocmai noua: aspecte precum nevoia de reducere a costurilor sau sensibilitatea fata de reciclare au promovat un curent care, totusi, se concentrase pe constructia de structuri temporare, precum pavilioane, galerii sau pop-up store, aproape intotdeauna cu un sens efemer.

Aceste proiecte incipiente au fost compilate intr-o carte, Container Atlas, publicata in 2010 de Gestalten si care a aprofundat in noile standarde de functionalitate si estetica care au fost deschise de mana containerelor maritime ca materiale de constructie.

Zece ani mai tarziu, aceeasi editura lanseaza o noua lucrare care atesta valabilitatea acestui curent si arata, prin 304 de pagini, formulele inovatoare pe care containerele le-au adoptat in ultimul deceniu.

Arhitectul si profesorul Han Slawik regizeaza o editie care prezinta cele mai inovatoare proiecte prin fotografii, diagrame si texte grozave si care este o calatorie fascinanta.

Posibilitati infinite

Printre exemple, tocmai cel care ilustreaza coperta atlasului, Joshua Tree Residence, casa-container proiectata de Whitaker Studio in mijlocul desertului Mojave din California. Inspirata de cresterea cristalelor intr-un laborator, resedinta prinde contur prin intermediul a 19 recipiente albe care formeaza o structura dramatica, dar cu un ochi pe functionalitate. Astfel, bucataria este orientata astfel incat sa primeasca soarele diminetii in timp ce dormitoarele si baile se confrunta cu o panta stancoasa.

Cine a spus ca mancarea rapida nu poate fi buna? Contrazice aceasta teza este foodtruck-ul realizat de Jon Darsky pentru Pizzeria Del Popolo din San Francisco, care a asezat un container de marfa transatlantic pe un camion si l-a echipat cu un cuptor cu lemne realizat manual in Italia.

Aici bucatarii pregatesc pizza in cel mai pur stil napolitan pe care le servesc prin ceea ce a fost unul dintre peretii recipientului, astazi inlocuit cu ferestre cu o fata de aproape 9 metri care va permite sa vedeti cum se gateste in timp ce rataciti pe strazi. din San Francisco (desi se gaseste de obicei in cartierul Hayes Valley).

Magazine, crame si sali de degustare

In statul australian Tasmania si in ciuda numelui sau, Devil’s Corner Cellar Door, arhitectii de la Cumulus Studio au creat un spatiu primitor care serveste drept sala de receptie si degustare extrem de originala pentru o crama din Apslawn.

La aproximativ doua ore de Hobart, capitala statului, aceasta structura de containere gri carbune, acoperite cu lemn, serveste drept zona de degustare pentru pinor noir regionale si o punte de observatie care ofera privelisti magnifice ale podgoriilor si Cordillera de Hazards.

Si din Australia pana in Austria pentru a afla despre un alt proiect legat de vin. In acest caz pentru Vinofaktur, o companie dedicata distributiei de bauturi.

Situata in Stiria, in sud-vestul tarii, compania a optat pentru un spatiu de expozitie si vanzare neobisnuit in care sa-si poata expune produsele intr-un mod total original. Au optat pentru arhitectura containerelor si pentru studioul BMW Architekten, care a construit o structura cu un lac de 60 m si 12 m inaltime (ca un cadru gigantic) in care au adapostit 14 containere pe post de suport pentru sticle.

Ideea este sa arati in loc sa te ascunzi si, in acelasi timp, sa ai un loc unde sa depozitezi marfa si, bineinteles, sa creezi un reper estetic. Fiecare recipient reprezinta o categorie de produse – vin, tuica, ulei sau carne – iar unul dintre ele contine o taverna de vinuri. Ideea structurii este sa permita reorganizarea si astfel sa ofere noi experiente vizitatorilor (pe langa evolutia in functie de nevoile companiei).

De la scoli la case

Intr-un cartier tipic din Brooklyn, in New York, studioul Lot-Ek a construit blocul netipic de apartamente. Casa Carroll se ridica in diagonala de la sol cu ​​o structura bazata pe 21 de containere stivuite si taiate care dau nastere la 232 m2 de spatiu de locuit pe patru inaltimi, inclusiv terase protejate de vedere prin taieturi strategice in peretii containerului.

Usile mari glisante din sticla creeaza un efect de continuitate intre exterior si interioare in timp ce o rampa frontala ofera acces la garajul privat, unde se afla si o crama.

In Sabah, la nord de insula Borneo (Malaezia), a fost construita o scoala pentru copiii indonezieni ai lucratorilor din plantatiile de palmieri. Etania Green School a fost proiectata de organizatia non-profit Billionbricks, este prima dintre cele 30 de cladiri care faciliteaza accesul la educatie pentru acesti copii.

Are o capacitate de 350 de scolari de la 5 la 13 ani, cu patru sali de clasa, o sala de profesori si o biblioteca dispuse in structuri din lemn care sunt sustinute de cinci containere care ridica cladirea pentru a garanta siguranta impotriva inundatiilor.