Filme romanesti premiate la Festivalul de Film de la Cannes

Din 2005 si pana in 2009, trei filme romanesti au primit premiul “Un Certain Regard”, in cadrul Festivalului de Film de la Cannes. Anul acesta, in competitie au intrat peliculele “Aurora” (Cristi Puiu) si “Marti dupa Craciun (Radu Muntean).

Cristi Puiu a avut o tripla implicare in cel mai nou film al sau, “Aurora“, ca regizor, scenarist si actor. Viorel, personajul pe care il interpreteaza, strabate orasul in lung si in lat in cautarea unor percutoare artizanale din care sa asambleze o arma de vanatoare. Filmul, incadrat la categoriile “crima” si “drama”, se prezinta ca un puzzle pe care spectatorii vor avea placerea sa-l construiasca. “Marti dupa Craciun” se bucura de participarea actorilor Dragos Bucur, Victor Rebengiuc, Maria Popistasu si Mimi Branescu. Drama infatiseaza un barbat care trebuie sa aleaga intre amanta si sotie.

Cele doua productii concureaza cu “Film socialisme” de Jean-Luc Godard si cu inca 15 filme. Juriul va fi prezidat de regizoarea franceza Claire Denis. Sectiunea Un Certain Regard a fost introdusa in 1978 si este de atunci deschisa filmelor originale, inovatoare, care cauta recunoastere internationala.

Traditia filmelor romanesti premiate cu Un Certain Regard a inceput in 2005, prin “Moartea domnului Lazarescu“. Regizata de acelasi Cristi Puiu, pelicula povesteste ultima noapte din viata batranului Lazarescu si se construieste in acelasi timp ca o fresca ironica a sistemului medical romanesc.

Au urmat “California Dreamin‘” (Cristian Nemescu) (2007) si “Politist, adjectiv” (Corneliu Porumboiu), in 2009. Primul, o drama cu accente de umor si ironie, combina subiecte precum globalizarea, stereotipurile nationale, birocratia si oportunismul. Cel din urma a fost descris de Screendaily.com ca un “film subtil, fara pretentii si totusi sofisticat (…) ce pare a fi destinat pentru o cariera solida in filmele de arta”.

Festivalul de la Cannes, unul dintre cele mai vechi evenimente de gen, mai cuprinde, pe langa competitia principala (Palme d’Or), si sectiunile Camera d’Or, care premiaza cele mai bune filme de debut, Cinefondation, care se axeaza pe productii ale scolilor de film din toata lumea si Short Film Corner. Romania este reprezentata si la aceasta ultima categorie, prin patru scurt-metraje. Acestea sunt “Clopotul”, “Trupul de coarde”, “Ploaie in desert” si “Zece”.

De-a lungul timpului, Romania a castigat 11 trofee la Cannes si a fost nominalizata de alte 9 ori. “4, 3, 2″ regizat de Cristian Mungiu a castigat in 2007 un Palme D’Or si premiul FIPRESCI, iar “Politist, adjectiv” a realizat aceeasi performanta anul trecut, colectand pe langa Un Certain Regard si distinctia FIPRESCI. “A fost sau n-a fost” a castigat Camera d’Or in 2006, iar “Trafic”, semnat Catalin Mitulescu, a primit premiul Palme D’Or pentru scurtmetraj. Primul film romanesc premiat la Cannes a fost “Scurta istorie”, de Ion Popescu-Gopo.

Anul acesta, Festivalul de Film de la Cannes se va desfasura intre 12 si 23 mai.