Cum au gresit economistii prognozele legate de inflatie timp de 3 ani?

Economistii si-au petrecut 2021 asteptandu-se ca inflatia sa se dovedeasca „tranzitorie”. Ei au petrecut o mare parte din 2022 subestimand puterea sa de rezistenta. Si au petrecut inceputul anului 2023 prezicand ca cresterile ratelor de dobanda ale Rezervei Federale, menite sa vindece inflatia, vor arunca economia intr-o recesiune. Niciuna dintre aceste prognoze nu s-a realizat.

Inflatia rapida este acum o realitate de 30 de luni consecutive. Fed a ridicat ratele peste 5,25 la suta pentru a frana cresterile de pret, dar economia a ramas surprinzator de puternica in fata acestor miscari. Americanii lucreaza intr-un numar mai mare decat s-a anticipat, iar datele recente privind vanzarile cu amanuntul au aratat ca consumatorii cheltuiesc in continuare la un pas mai rapid decat se astepta oricine. Deocamdata nu se vede nicio recesiune economica.

Intrebarea este de ce expertii au apreciat atat de grav economia pandemica si postpandemica – si ce inseamna aceasta pentru politica si perspectivele viitoare.

Economistii se asteapta, in general, ca cresterea sa incetineasca la sfarsitul acestui an si la inceputul viitorului, impingand somajul in crestere si impovarand treptat inflatia. Dar mai multi au spus ca economia a fost atat de greu de prezis de la pandemie, incat au incredere scazuta in previziunile viitoare.

„Prognozele au fost jenant de gresite, in intreaga comunitate de prognoza”, a spus Torsten Slok de la managerul de active Apollo Global Management. „Inca incercam sa ne dam seama cum functioneaza aceasta noua economie.”

Economistii au fost prea optimisti cu privire la inflatie.

Doua mari probleme au facut dificila prognoza din 2020. Prima a fost pandemia de coronavirus. Lumea nu a mai experimentat o boala atat de raspandita de la gripa spaniola din 1918 si era greu de anticipat cum va afecta comertul si comportamentul consumatorilor.

A doua complicatie a venit din politica fiscala. Administratiile Trump si Biden au turnat 4,6 trilioane de dolari din bani de recuperare si stimulente in economie, ca raspuns la pandemie. Presedintele Biden a impins apoi Congresul sa aprobe mai multe legi care ofera finantare pentru a incuraja investitiile in infrastructura si dezvoltarea energiei curate.

Intre blocarea coronavirusului si raspunsul enorm al guvernului, relatiile economice standard au incetat sa mai serveasca drept ghiduri bune pentru viitor.

Luati inflatia. Modelele economice sugerau ca nu va decola in mod durabil atata timp cat somajul va fi ridicat. Avea sens: daca o gramada de consumatori ar fi somer sau ar castiga castiguri salariale calde, s-ar retrage daca companiile ar percepe mai mult.

Dar acele modele nu s-au bazat pe economiile pe care americanii le-au adunat din ajutorul pentru pandemie si luni de acasa. Cresterile de pret au inceput sa declanseze in martie 2021, deoarece cererea abundenta de produse precum masinile uzate si echipamentele de antrenament de acasa s-a ciocnit cu deficitul global de aprovizionare. Somajul a fost peste 6 la suta, dar asta nu i-a oprit pe cumparatori.

Invazia Ucrainei de catre Rusia in februarie 2022 a exacerbat situatia, ducand la cresterea pretului petrolului. Si in scurt timp, piata muncii se vindecase si salariile cresteau rapid.

Au fost prea pesimisti in ceea ce priveste cresterea.

Pe masura ce inflatia si-a aratat puterea de rezistenta, oficialii de la Fed au inceput sa creasca ratele dobanzilor pentru a raci cererea – iar economistii au inceput sa prezica ca miscarile vor arunca economia in recesiune.

Bancherii centrali ridicau ratele cu o viteza nemaiintalnita din anii 1980, facand mult mai scumpa contractarea unui imprumut ipotecar sau auto. Fed nu a modificat niciodata ratele atat de brusc fara a provoca o scadere, au subliniat multi prognozatori.

„Cred ca a fost foarte seducator sa faci prognoze care se bazeaza pe aceste tipuri de observatii”, a spus Jan Hatzius, economistul sef al Goldman Sachs, care a prezis o racire mai usoara. „Cred ca asta subestimeaza cat de mult a fost diferit acest ciclu.”

Nu numai ca recesiunea nu s-a materializat pana acum, dar cresterea a fost surprinzator de rapida. Consumatorii au continuat sa plateasca bani pentru orice, de la bilete Taylor Swift pana la ingrijirea cainilor. Economistii au prezis in mod regulat ca cumparatorii americani sunt aproape de un punct de rupere, doar pentru a se dovedi ca se insala.

O parte a problemei este lipsa de date bune in timp real despre economiile consumatorilor, a spus Karen Dynan, economist la Harvard.

„Au trecut luni de zile cand ne-am spus ca oamenii din partea de jos a distributiei veniturilor si-au cheltuit teancurile de economii”, a spus ea. „Dar nu stim cu adevarat.”

In acelasi timp, stimulentele fiscale au avut mai multa rezistenta decat se astepta: guvernele de stat si locale continua sa imparta banii care le-au fost alocati cu luni sau ani in urma.

Si consumatorii obtin locuri de munca mai multe si mai bune, asa ca veniturile alimenteaza cererea.

Economistii se intreaba acum daca inflatia poate incetini suficient fara o retragere a cresterii. O aterizare atat de nedureroasa ar fi anormala din punct de vedere istoric, dar inflatia a scazut deja la 3,7% in septembrie, in scadere de la un varf de aproximativ 9%.

Normal poate fi inca departe.

Totusi, este prea rapid pentru confort: inflatia era de aproximativ 2% inainte de pandemie. Avand in vedere incapatanarea inflatiei si puterea de rezistenta a economiei, este posibil ca ratele dobanzilor sa fie nevoite sa ramana ridicate pentru a o aduce pe deplin sub control. Pe Wall Street, acesta are chiar si un slogan: „Mai sus pentru mai mult timp”.

Unii economisti chiar cred ca lumea cu rate scazute, cu inflatie scazuta, care a predominat din aproximativ 2009 pana in 2020, s-ar putea sa nu se mai intoarca niciodata. Donald Kohn, fost vicepresedinte al Fed, a declarat ca deficitele guvernamentale mari si tranzitia la energia verde ar putea mentine cresterea si ratele mai ridicate prin sustinerea cererii de numerar imprumutat.

„Banuiesc ca lucrurile nu se vor intoarce”, a spus domnul Kohn. „Dar, Dumnezeule, aceasta este o distributie a rezultatelor.”

Neil Dutta, economist la Renaissance Macro, a subliniat ca America a avut un baby boom in anii 1980 si inceputul anilor 1990. Acesti oameni acum se casatoresc, isi cumpara case si au copii. Consumul lor ar putea sustine cresterea si costurile de imprumut.

„Pentru mine, este ca vechea normalitate – ceea ce era anormal a fost acea perioada”, a spus domnul Dutta.

Oficialii Fed, la randul lor, prevad inca o revenire la o economie care arata ca 2019. Ei se asteapta ca ratele sa revina la 2,5% pe termen lung. Ei cred ca inflatia se va estompa si cresterea se va raci anul viitor.

Intrebarea este, ce se intampla daca gresesc? Economia ar putea incetini mai brusc decat se astepta, deoarece rata acumulata se misca in sfarsit. Sau inflatia s-ar putea bloca, fortand Fed sa ia in considerare rate ale dobanzilor mai mari decat pe care a pariat oricine. Nicio persoana dintr-un sondaj Bloomberg a aproape 60 de economisti nu se asteapta ca ratele dobanzilor sa fie mai mari la sfarsitul lui 2024 decat la sfarsitul acestui an.

Domnul Slok a spus ca a fost un moment pentru modestie.

„Cred ca nu ne-am dat seama”, a spus el.