Cum sa identifici si sa eviti parapenii din produsele pe care le consumi?

Parabenii sunt un compus chimic care este aproape omniprezent in lumea cosmeticelor. Astfel, practic 80% dintre produsele cosmetice dedicate frumusetii care se gasesc astazi pe piata au un tip de compus care poate fi clasificat drept paraben. In plus, utilizarea sa este raspandita si in industria alimentara sau in aplicatii farmaceutice.

Cu toate acestea, in ciuda acestei proliferari in multe dintre produsele pe care le consumam, siguranta parabenilor pentru sanatatea oamenilor este pusa sub semnul intrebarii de cativa ani. Nu degeaba, utilizarea multora dintre acesti compusi parabeni a fost limitata, daca nu direct interzisa, de autoritatile europene. Si astfel, in jurul parabenilor au aparut nenumarate controverse si studii care ii leaga de boli la fel de grave precum cancerul, problemele alergice sau afectiunile de tip endocrin.  

Prin urmare, in acest articol vom vedea putin mai detaliat ce sunt parabenii, la ce sunt folositi acestia si care sunt posibilele lor efecte adverse asupra sanatatii. De asemenea, vom invata sa identificam prezenta parabenilor in etichetarea compozitiei produselor noastre pentru a ne ajuta sa luam deciziile consumatorilor. 

Ce sunt parabenii si pentru ce sunt acestia?

Parabenii sunt substante chimice organice de tip ester derivate din acidul p-hidroxibenzoic sau acidul para-hidroxibenzoic (de asemenea, acidul 4-hidroxibenzoic). Din aceasta denumire mai deriva si acronimele care servesc la denumirea multor dintre sarurile care se pot forma din acesti compusi si care sunt folosite ca ingrediente in nenumarate produse cosmetice: PHB, care ar urma termenul.de parahidroxibenzoat

Dintre toti compusii clasificati ca parabeni, cei mai des utilizati in industria alimentara si/sau cosmetica sunt metilparaben (E-218), etilparaben (E-214), propilparaben (E-216) si butilparaben. Cu toate acestea, lista nu include in sfarsit cu ei, exista multi alti compusi de acest tip utilizati in mod obisnuit in scopuri comerciale. 

Utilizarea principala a parabenilor in scopuri industriale este de a servi ca compusi conservanti in productia de alimente si produse cosmetice. O utilitate care se extrage din proprietatile fungicide si bactericide ale parabenilor, impreuna cu costul scazut de productie al acestor compusi. Si astfel, putem gasi parabeni in toate tipurile de alimente, creme, lubrifianti, sampoane, medicamente topice, paste de dinti, lotiuni de bronzare si multe altele.

Relatia posibila a parabenilor cu cancerul

Desi inca nu pare sa existe dovezi stiintifice stabilite 100% pe care sa se poata construi o baza legala care sa sustina faptul ca parabenii sunt daunatori sanatatii — cel putin in ceea ce priveste o posibila relatie cu cancerul — Adevarul este ca toxicitatea acestui tip de substante chimice este perfect documentata, desi este considerata scazuta, si exista multe controverse cu privire la utilizarea lor in compozitia produselor destinate consumului uman. De asemenea, nu a fost stabilita amploarea reala a actiunii estrogenice a parabenilor in organism, lucru care ar putea duce la clasificarea acestora drept perturbatori endocrini, cu tot ce ar presupune acest lucru din punct de vedere al sanatatii si al durabilitatii. 

Principala controversa cu privire la posibilele efecte adverse asupra sanatatii ale parabenilor a aparut in 2004, in urma publicarii unui raport elaborat in urma unui studiu stiintific comun, condus de dr. Philippa Darbre, de la Universitatea din Reading, si dl Lester Barr, de la Universitatea South Manchester. Spital. Studiul a legat prezenta parabenilor in organism cu cancerul de san. Pentru a face acest lucru, au fost analizate mostre de tesut mamar de la 40 de femei cu cancer de san supuse mastectomii. Rezultatele au fost clare: in 99% din cazurile analizate, tesutul mamar afectat de cancer prezenta urme de cel putin un tip de paraben. In plus, 60% din probele analizate au aratat prezenta a 5 sau mai multe tipuri diferite de parabeni.

Cu toate acestea, dincolo de datele alarmante relevate de studiu, o relatie cauzala intre prezenta parabenilor in organism si posibilitatea de a dezvolta cancer nu a fost inca stabilita stiintific, in ciuda corelatiei izbitoare dintre parabeni si cancer care reiese din lucrarile stiintifice anterioare. .

Acestea fiind spuse, unele autoritati precum Comisia Europeana au determinat interzicerea utilizarii unora dintre acesti compusi din cauza lipsei de certitudine ca utilizarea lor alimentara sau cosmetica este sigura, asa cum sa intamplat in 2009 cu utilizarea cosmetica a izopropilparabenului, izobutilparabenului, fenilparaben, benzilparaben sau pentilparaben. Pe langa faptul ca a limitat cantitatile care pot fi adaugate din unii dintre acesti parabeni in compozitia multor produse cosmetice consumate pe scara larga. 

Cum sa identificam parabenii in compozitia produselor pe care le cumparam?

In sfarsit, acum ca stim putin mai bine ce sunt parabenii, pentru ce sunt acesti compusi si posibilele consecinte pe care utilizarea lor prelungita le poate avea asupra sanatatii oamenilor, vom vedea si cum putem identifica aceste substante chimice pe lista de ingrediente ale produsele pe care le includem in cosul nostru de cumparaturi. O sarcina pentru care, dupa cum am mai auzit din alte ocazii, nu vom avea colaborarea producatorilor.

Primul lucru pe care il putem face in acest sens este sa acordam prioritate consumului de produse certificate „fara parabeni” sau fara parabeni. Si in plus, trebuie sa suspectam utilizarea parabenilor in compozitia produselor noastre ori de cate ori gasim vreo referire la acesti termeni folositi in mod obisnuit de producatori:

 • E-214, E-215, E-216, E-217, E-217, E-218, E-219 
 • Benzilparaben
 • Butilparaben
 • Etilparaben 
 • Isobutilparaben
 • Izopropilparaben
 • Mropylparaben
 • Metilparaben sau metilparaben 
 • Propilparaben 
 • Acid benzoic
 • Alcool benzilic
 • Alcool benzilic
 • Benzoat de sodiu
 • Sulfat laureat de amoniu
 • Sulfat laureat de sodiu