De ce impartirea francizei „The Hunger Games” in doua parti a fost o alegere buna?

Impartirea filmelor finale ale unei francize in doua parti a fost controversata de cand Harry Potter si Talismanele Mortii au facut acest lucru in 2010. Acesta a fost apoi urmat de Twilight: Breaking Dawn si, in cele din urma, The Hunger Games: Mockingjay. Cand Mockingjay a fost lansat, magia finalului in doua parti era in scadere, iar alte serii au suferit pentru asta. Cu toate acestea, acest lucru nu a functionat pentru fiecare franciza.

Divergent , un alt serial YA foarte popular, a ramas neterminat dupa ce prima jumatate a filmului final a bombardat si studioul a decis ca nu merita sa mearga mai departe. Trilogia Hobbit a avut, de asemenea, probleme cu extinderea sa umflata a cartii. The Maze Runner s-a incheiat cu succes ca o trilogie de filme. Cu toate acestea, a facut minuni pentru Marvel’s Avengers: Infinity War si Avengers: Endgame . Si, in ciuda faptului ca Francis Lawrence , regizorul a trei filme „Jocurile foamei” si al viitorului prequel, regreta acum alegerea sa de a adapta Mockingjay in doua parti separate, a fost decizia corecta pentru materialul sursa.

Francis Lawrence a avut dreptate sa imparta „The Hunger Games: Mockingjay” in doua filme

In timp ce vorbea cu revista People despre adaptarea The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes , filmul prequel bazat pe romanul cu acelasi nume despre o tanara Snow care este transformata in presedintele brutal pe care il stim ca este, Francis Lawrence a mentionat ca este neclintit acest film viitor sa fie facut ca unul din cauza sentimentelor sale despre despartirea The Hunger Games: Mockingjay . „Regret total”, a spus el despre despartirea Mockingjay . El continua explicand ca este frustrant sa astepti un an pentru o concluzie, dar noteaza, de asemenea, ca, cu durata combinata de patru ore de rulare, ei „au obtinut mai mult pe ecran din carte decat [au] ar fi avut in oricare dintre alte filme.” Filmele anterioare nu au avut niciodata timp sa se aprofundeze in unele dintre lucrurile pe care Mockingjay a avut in sfarsit timp sa le exploreze. Fara el, Mockingjay s-ar fi prabusit si ar fi ars.

Acest lucru a lasat mai mult spatiu pentru a explora intriga din cartea „Jocurile foamei”.

Jocurile foamei

Cand Francis Lawrence a urcat la bordul The Hunger Games: Catching Fire , era clar ca franciza era pe maini bune. Jocurile Foamei , desi o adaptare in mare parte fidela, a eliminat unele elemente majore pe care nu am putut sa le vedem niciodata, inclusiv pierderea auzului a lui Katniss ( Jennifer Lawrence ) si pierderea unui picior a lui Peeta ( Josh Hutcherson ) dupa timpul petrecut in jocuri. Jocurile Foamei: Mockingjay Partea 1 se intampla multe, deoarece Lawrence a facut apel sa adapteze aproape totul din carte.

Peeta, Annie, Joanna si o serie de alte tributuri au fost luate captive de Capitoliu si sunt experimentate si torturate. Katniss se gaseste in fata revolutiei din Districtul 13, in timp ce starea ei psihica se prabuseste, doar mama ei, sora si Gale amintindu-i de casa ei din Districtul 12, care a fost eliminata de Capitoliu ca razbunare pentru actiunile ei. In tot acest timp, presedintele Snow ( Donald Sutherland ) nu da inapoi. The Hunger Games: Mockingjay Part 2 relateaza apoi spalarea creierului lui Peeta dupa ce au salvat tributurile, Katniss si cei mai apropiati prieteni ai ei devenind „Echipa stelara” pentru a filma propaganda pe strazile sfasiate de razboi ale Capitoliului cu capcane, o incercare de a filma uciderea ei pe Snow. si eventuala asasinare de catre Katniss a presedintelui Coin ( Julianne Moore ).

Romanul in sine nu este cu mult mai lung decat predecesorii sai. Cu toate acestea, una dintre principalele critici la adresa acestuia este ca a fost grabit si trecut peste momente importante ale personajelor. Daca aceste doua filme ar fi trebuit sa adapteze toate acestea cu o durata de rulare de doua ore, chiar si de trei ore, nu ar fi fost suficient. Chiar si acum, unele elemente din filme se simt grabite, dar respira mult mai bine. In unele cazuri, filmele chiar imbunatatesc romanul, deoarece poate dura mai mult timp. Nu suntem straini de filmele de trei ore, ci de un film de patru ore? Ar fi mult de facut si nu exista nicio indoiala ca studiourile ar dori sa reduca timpul de rulare pentru mai multe ore de spectacol. Mockingjay ar fi fost o umbra a ei insasi fara timpul de care dispunea. Ce ora de filmare ar fi putut fi taiata? Aproape totul este esential nu numai pentru a construi anticiparea revolutiei, ci si pentru a arata publicului ororile razboiului si efectul pe care il are asupra lui Katniss si a celorlalte victime.

Impartirea „The Hunger Games: Mockingjay” permite mai multa dezvoltare a caracterului

De departe cel mai bun lucru despre The Hunger Games: Mockingjay Part 1 sunt momentele mai mici ale personajelor. In timp ce unii o numesc plictisitoare, ar fi functionat si The Hunger Games: Mockingjay Part 2 fara dezvoltare? Nu. Acest film are inca cateva secvente fantastice de actiune, cum ar fi distrugerea barajului hidroelectric si inceputul revolutiei. Are secvente devastatoare precum bombardarea spitalului, urmate de neuitatul lui Katniss: „Daca ardem, tu arzi cu noi!” vorbire.

Acestea sunt parti uriase ale filmului, dar obtinem mult mai multe. Katniss si Prim ( Willow Shields ) nu au primit niciodata suficient timp pe ecran, dar avem mult mai mult din relatia lor de frati aici si Prim a crescut pentru a deveni medic. Dezvoltarea lui Prim aici face moartea ei fara sens si mai socanta. Acelasi lucru este valabil si pentru Finnick ( Sam Claflin ), cu care Katniss se poate conecta. Invatam multe despre personajul sau, inclusiv despre modul in care a fost fortat sa faca sex sub amenintarea de a-si ucide cei dragi si a legaturii sale terapeutice. Aflam chiar despre tendinta lui Snow de a consuma el insusi bauturi otravite pentru a abate suspiciunea, ceea ce duce la rani sangerande in gura care nu se vor vindeca niciodata, deoarece antidotul nu are intotdeauna efectul dorit.

De asemenea, putem petrece mult timp cu Katniss pentru care in mod normal nu am fi avut timp, in special relatia ei tumultoasa cu presedintele Coin. Cand piesele ajung in sfarsit la locul lor in Mockingjay Part 2 si isi da seama ca este folosita de toata lumea, scenele mai lente merita. Durata de rulare suplimentara de la a avea doua filme ne permite sa vedem suferinta ei si cum acea suferinta este folosita de altii. A fost folosita de presedintele Snow, Peeta a fost obisnuita sa o chinuie prin Snow si a fost folosita de presedintele Coin. Ea a fost folosita de toata lumea. Este un ciclu infiorator de exploatare de care aparent nu poate scapa.

„The Hunger Games: Mockingjay” Partile 1 si 2 Face povestea dreptate

Plictisitor. O luare de bani. Inutil. Acestea sunt toate lucrurile care s-au spus despre Mockingjay partea 1 si partea 2 . Dar, privind in urma, nu a existat alta modalitate de a face corect materialul sursa decat adaptarea lui in doua parti. Un film nu ar fi avut suficient timp pentru a patrunde in poveste in masura in care au facut-o ambii si ar fi dus la un final superficial si amar al francizei, care este una dintre cele mai bune si mai dulci-amare finale de acolo.

Desi au avut o pauza, cei doi parteneri fac o renastere. Dune: Partea 1 a fost un mare succes pentru Warner Brothers in timpul pandemiei, iar Dune: Partea a doua va ajunge in cinematografe in primavara. Impartirea lui Dune in doua parti este singura modalitate de a face dreptate romanului clasic. Chiar si adaptarea de la Universal dupa serialul de succes de pe Broadway Wicked va fi impartita in doua filme, incepand cu toamna viitoare. Deci, desi s-ar putea sa fi existat reactii dure la impartirea Mockingjay in doua parti, in cele din urma a fost decizia corecta pentru poveste.

Imaginea de ansamblu

  • Impartirea Jocurilor Foamei: Mockingjay in doua filme a permis o mai mare explorare a intrigii si a dezvoltarii personajului, sporind profunzimea materialului sursa.
  • Decizia de a imparti ultima parte a Jocurilor Foamei in doua a fost esentiala pentru a descrie ororile razboiului si impactul asupra protagonistei, Katniss, si a altor victime.
  • Desi era controversata la acea vreme, impartirea finalului in doua filme a fost alegerea potrivita pentru a face dreptate povestii si a oferi un final satisfacator si dulce-amar francizei.