Top 10 filme criminale subestimate ale anilor 90

Anii 1990 au fost o dezvoltare revolutionara pentru cinematografia criminala. Clasici moderne precum Goodfellas, Trainspotting, Se7en si The Usual Suspects , printre altele, au ajutat la redefinirea genului criminal, si chiar si franciza The Godfather a revenit cu a treia editie oarecum coplesitoare din trilogie in 1990.

A fost un deceniu unic; din cauza lipsei de emisiuni de televiziune de prestigiu precum The Sopranos sau The Wire , publicul a fost nevoit sa mearga la teatru pentru a vedea povesti grozave despre crime. Iata zece dintre cele mai subestimate filme criminale din anii 1990, clasate.

10 „State of Grace” (1990)

State of Grace tinde sa fie umbrita, deoarece a aparut in acelasi an cu Goodfellas de Scorsese si The Godfather: Part III, de la Coppola, dar asta nu il face mai putin un film politist sub acoperire distractiv.

Filmul se concentreaza pe politistul din Boston Terry Noonan ( Sean Penn ), care este fortat sa intre sub acoperire in mafia din New York pentru a-i informa despre barbatii cu care a crescut; este o sarcina care il obliga pe Terry sa reflecteze asupra loialitatilor sale reale. Scorul remarcabil al lui Ennio Morricone face moralitatea conflictuala a lui State of Grace si mai emotionanta.

9 „Shallow Grave” (1994)

Cu doi ani inainte sa lucreze impreuna la Trainspotting si sa schimbe pentru totdeauna cursul cinematografiei scotiane, Danny Boyle si Ewan McGregor au colaborat la acest thriller intim de mister. Shallow Grave se concentreaza pe colegii de apartament David ( Christopher Eccleston ), Juliet ( Kerry Fox ) si jurnalistul Alex (McGregor), care descopera cadavrul noului lor coleg de camera Hugo ( Keith Gordon ).

Descoperirea ii obliga pe acesti prieteni nelinistiti sa ia o decizie cu privire la banii lui Hugo, ceea ce ii departeaza intr-o situatie din ce in ce mai tensionata. Boyle isi arata marea abilitate de a crea anxietate intr-un mediu izolat, o abilitate mostenita de la Luneta din spate a lui Alfred Hitchcock .

8 „Zile ciudate” (1995)

Matrix nu a fost singurul film stiintifico-fantastic din anii 1990 care a analizat pericolele inteligentei artificiale; Filmul politist din 1995 al lui Kathryn Bigelow , Strange Days , a explorat un viitor nu atat de indepartat in care fostul politist Lenny Nero ( Ralph Fiennes ) incepe sa faca schimb de fisiere video secrete si descopera dovezi ale unei conspiratii politiei.

Nero este fortat sa reflecteze asupra experientei sale si sa-si expuna politistii corupti cu care a lucrat candva. Comentariul muscator al lui Bigelow despre pasiunea pentru violenta de pe internet si escaladarea brutalitatii politiei ca raspuns la protestele nonviolente se simt deosebit de relevante astazi.

7 „Sleepers” (1996)

Filmul din 1996 al lui Barry Levinson , Sleepers, a explorat efectul de durata al traumei asupra tinerilor inocenti pe tot parcursul vietii. Filmul ii urmareste pe prietenii din copilarie Lorenzo Carcaterra ( Jason Patric ), Tommy Marcano ( Billy Crudup ), Michael Sullivan ( Brad Pitt ) si John Reilly ( Ron Eldard ) in timp ce cresc in Hell’s Kitchen, cautand o modalitate de a se razbuna pe abuzul lor din partea gardienilor inchisorii dintr-un centru de delincvente pentru minori.

Levinson impleteste flashback-uri in povestile razbunarii pentru a face tragedia cresterii lor si mai emotionanta.

6 „Puterea absoluta” (1997)

Clint Eastwood a avut un lucru sau doua de spus despre administratia Clinton si a fost evident in thrillerul sau de actiune de conspiratie din 1997 Absolute Power . Eastwood joaca rolul unui criminal de cariera in varsta care este martor la o crima comisa de presedintele Statelor Unite ( Gene Hackman ).

Chiar si separat de inclinatia politica evidenta a lui Eastwood, Puterea Absoluta are o poveste de conspiratie complet distractiva, care ii permite lui Hackman sa mestece peisajul intr-o performanta rauvoitoare. Laura Linney adauga un element de inima povestii prin interpretarea ei ca fiica lui Eastwood.

5 „O viata mai putin obisnuita” (1997)

Nu este la fel de strans si de suspans precum Shallow Grave sau la fel de unic din punct de vedere stilistic ca Trainspotting , dar A Life Less Ordinary este inca o colaborare dinamica intre Boyle si McGregor. Filmul are un simt al umorului absurd.

McGregor joaca rolul unui hot incompetent, care, dupa ce este concediat, decide sa rapeasca o fata bogata rasfatata ( Cameron Diaz ). Filmul schimba suspansul cu comedia romantica atunci cand cei doi se indragostesc si devine si mai strain atunci cand introduce un subplot religios. A Life Less Ordinary este atat de complet nebunesc incat este un ceas esential pentru orice fan al lui Boyle.

4 „The Devil’s Own” (1997)

Harrison Ford este un politist ingrozit, iar Brad Pitt este un terorist radical irlandez in filmul lui Alan J. Pakula The Devil’s Own ; totul se explica de la sine. Desi nu este la fel de strans si de suspans precum primele sale filme All The President’s Men si The Parallax View , munca lui Pakula in The Devil’s Own reflecta capacitatea sa de a crea anxietate si de a explora conspiratii criminale.

A marcat tranzitia lui Ford intr-o vedeta de actiune mai in varsta, putin mai putin comica, care se simtea realista ca barbat de familie. Accentul irlandez al lui Pitt este la fel de incredibil pe cat pot fi accentele de film, dar este greu sa te plangi cand restul filmului este atat de distractiv.

3 „Lucruri salbatice” (1998)

Wild Things a luat genul de thriller sexual din anii 1990 si l-a intors pe cap, ridicand absurdismul atator drame erotice. Matt Dillon da una dintre cele mai bune performante ale carierei sale ca un consilier de orientare de liceu aparent bun, care este acuzat ca si-a hartuit sexual doi dintre elevii sai ( Denise Richards si Neve Campbell ), doar pentru a descoperi ca el este doar un pion intr-un program mai mare. schema de spalare a banilor.

Distributia excelenta il include pe Bill Murray in rolul deosebit de amuzant de avocat corupt care apara clientii evident vinovati.

2 „Eleve apt” (1998)

Apt Pupil este una dintre cele mai subestimate adaptari ale lui Stephen King si prezinta una dintre cele mai mari performante dincariera lui Sir Ian McKellen . McKellen joaca rolul unui fost nazist care a fugit de persecutie, doar pentru a fi descoperit de un elev de liceu inteligent ( Brad Renfro ) in cautarea unui mentor de scoala.

Jocurile mintale dintre cei doi duc la o serie din ce in ce mai tensionata de intorsaturi, pe masura ce personajele incearca sa se prinda unul pe altul. Este fascinant sa vezi un actor la fel de simpatic ca McKellen transformandu-se intr-un monstru atat de enigmatic.

1 „Du-te” (1999)

Dintre toate filmele criminale din anii 1990 care au incercat sa utilizeze abordarea Pulp Fiction a povestirii neliniare, Go- ul lui Doug Liman este unul dintre cele mai de succes. Go exploreaza o incercare de acord cu ecstasy care a mers prost din trei perspective diferite; Norocul angajatului suprasolicitat al comertului cu amanuntul Ronna ( Sarah Polley ) se indreapta spre sud cand strainii Adam ( Scott Wolf ) si Zack ( Jay Mohr ) ii cer o noua sursa de droguri.

Liman imbina absurdismul cu seriozitatea pentru a aborda in mod creativ o naratiune destul de simpla si surprinde atractia „culturii rave” care a fost prezenta in atat de multe filme pentru varsta majoratului anilor 1990.