Starul „Shaft” Richard Roundtree, a murit la 81 de ani

Richard Roundtree, un simbol al filmului Blaxploitation, care a jucat rolul detectivului John Shaft in thrillerul de actiune al lui Gordon Parks din 1971, a murit dupa o scurta lupta cu cancerul pancreatic. Avea 81 de ani. Moartea sa a fost confirmata de Patrick McMinn, managerul sau din 1987.

„Munca si cariera lui Richard au servit ca un punct de cotitura pentru oamenii afro-americani de frunte in film”, a spus McMinn in declaratia sa. „Impactul pe care l-a avut asupra industriei nu poate fi exagerat.”

Roundtree a fost un om de frunte inca de la inceputul vietii sale in actoria cinematografica. Dupa ce si-a inceput cariera in modeling, si-a asigurat „Shaft” la varsta de 28 de ani, marcandu-si debutul in lungmetraj. Lansarea MGM a castigat 12 milioane de dolari in vanzari de bilete dintr-un buget de productie de 500.000 de dolari, ajutand la salvarea studioului de la faliment. Un hit revolutionar, „Shaft” a dat tonul pentru un deceniu prolific de productie de film Blaxploitation si a demonstrat esecul istoric al Hollywood-ului de a lua in considerare talentul negru si publicul care mergea la cinema la care ar putea ajunge.

Intrebat despre eticheta de „exploatare” atasata lui „Shaft” de catre New York Times intr-un interviu din 2019, Roundtree a exprimat o oarecare ambiguitate cu privire la termen.

„Am avut privilegiul de a lucra cu cel mai elegant domn pe care l-am cunoscut vreodata in industrie, Gordon Parks. Deci, acel cuvant, exploatare, ma jignesc cu orice atasament fata de Gordon Parks… Intotdeauna am vazut asta ca pe un negativ. Exploatare. Cine este exploatat?” spuse Roundtree. „Dar a dat multa munca de munca. A dat o multime de oameni intrare in afacere, inclusiv multi dintre producatorii si regizorii nostri actuali. Deci, in imaginea de ansamblu, il vad ca pe un lucru pozitiv.”

Doua sechele despre „mama rea ​​(inchide-ti gura)” au urmat rapid in decurs de doi ani: „Shaft’s Big Score” si „Shaft in Africa”. In 1973, CBS a incercat un serial de televiziune „Shaft” cu Roundtree in rol principal – o serie care a durat doar cateva episoade.

„Nu poti sterge evenimente, dar acesta este unul pe care mi-as dori sa pot”, a spus Roundtree pentru Times in 2019. „Tocmai ma intorsesem de la „Shaft in Africa” cand au incercat sa transforme personajul in televiziune. Nu avea sa se intample. Acesta a fost un punct urat in ​​cariera mea lunga si ilustra.”

Lung si ilustru, asa a fost. Deja un nume marcant, Roundtree a crescut rapid dincolo de rolul sau de a face vedete, cu spectacole in filmul dezastru de ansamblu „Earthquake”, o turnura cu Peter O’Toole in „Man Friday” si o alta ca detectiv nefast in filmul lui Larry Cohen. comedia cu monstru „Q – Sarpele inaripat”. De asemenea, a aparut frecvent pentru spectacole cu invitati la televizor, cu credite printre care „Roots”, „Magnum PI” si „The Love Boat”.

Roundtree s-a intors in lumea „Shaft” in relatia regizorului John Singleton din 2000 a francizei, cu Samuel L. Jackson in rol principal. Desi Jackson a jucat si un detectiv pe nume John Shaft, personajul sau a fost scris ca nepotul personalului initial al lui Roundtree. Ambii actori si-au reluat rolurile in 2019 pentru interpretarea comica a seriei a lui Tim Story.

Nascut pe 9 iulie 1942 in Rochester, NY, Roundtree a urmat pentru scurt timp Universitatea Southern Illinois inainte de a renunta pentru a urma o cariera de model. La sfarsitul anilor ’60, s-a alaturat Companiei Negro Ensemble si a inceput sa joace in productii de scena din New York.

Roundtree a lucrat in mod regulat timp de mai bine de 50 de ani, cu turnarea sa emblematica in „Shaft”, istorie bogata in filmul de gen si prezenta convingatoare pe ecran, adaugand culoare lumii filmelor precum „Se7en”, „Brick” si „Speed ​​Racer”. El a jucat un rol secundar in „Moving On”, o comedie cu Lily Tomlin si Jane Fonda, care a debutat la Festivalul de Film de la Toronto anul trecut, inainte de a fi lansata in cinematografe in vara trecuta.

Roundtree a fost casatorit de doua ori, mai intai cu Mary Jane Grant din 1963 pana in 1973, apoi cu Karen M. Cierna, din 1980 pana in 1998. Ii au in supravietuire cele patru fiice ale sale, Nicole, Tayler, Morgan si Kelli Roundtree, si fiul sau, James.