Rolul igienei intime la femei

Femeile folosesc diverse produse de igiena, adesea ca parte a rutinei lor de curatare zilnica; cu toate acestea, exista putina literatura medicala publicata referitoare la vulva si modul in care practicile de igiena personala o pot afecta. Acest articol de revizuire ofera informatii cu privire la modificarile fiziologice care apar in timpul vietii femeilor si examineaza relevanta microbiotei tranzitorii si rezidente, in ceea ce priveste tulburarile vaginale si vulvare comune. De asemenea, se discuta necesitatea igienei intime pentru femei, practicile comune ale igienei feminine dintr-o perspectiva globala si potentialele beneficii ale utilizarii spalaturilor vaginale, topice feminine topice adecvate pentru a reduce riscul de tulburari vulvovaginale si pentru a imbunatati sanatatea intima generala a femeilor din intreaga lume. Sustinuta de ghidurile internationale, curatarea blanda zilnica a vaginului este un aspect important al igienei feminine si al sanatatii intime generale. Femeile ar trebui incurajate sa aleaga o modalitate de spalare formulata cu atentie si testata clinic, care sa ofere antimicrobiene si alte beneficii pentru sanatate, fara a avea un impact negativ asupra microbiotei vulvovaginale naturale.

La nivel mondial, femeile folosesc o varietate de produse de igiena intima ca parte a rutinei lor de curatare zilnica. Aceste practici sunt afectate de mai multi factori, inclusiv preferinta personala, normele culturale, practicile religioase si indrumarea de la profesionistii din domeniul sanatatii. Desi exista medii abundente in mediul vaginal, nu se stiu prea multe despre zona vulvara si despre modul in care practicile de igiena personala pot afecta stabilitatea biologica si fiziologica a acesteia. Mai exact, in literatura de specialitate medicala nu exista multe informatii despre igiena intima feminina, in ceea ce priveste spalaturile si rolul igienei feminine intime in gestionarea simptomelor neplacute si in sustinerea sanatatii intime generale.

Acest articol descrie fiziologia vulvovaginala si relevanta microbiotei tranzitorii si rezidente, deoarece se refera la afectiunile vulvovaginale comune. De asemenea, analizeaza practicile globale de igiena feminina si potentialele beneficii si riscuri ale spalaturilor vaginale pentru sanatatea intima a femeilor.

S-a inregistrat recent o crestere a produselor de spalare intima pe piata, ceea ce face ca acest subiect sa fie oportun si relevant pentru o gama larga de femei si profesionistii din domeniul sanatatii.

Fiziologia zonei vulvovaginale
Zona vulvovaginala
Vulva este prima linie de aparare pentru a proteja tractul genital de infectii. Contaminantii se aduna adesea in cutele vulvare, iar umiditatea crescuta, transpiratia, menstruatiile si fluctuatiile hormonale influenteaza cresterea microbilor si echilibrul speciilor, putand rezulta in miros si infectie vulvovaginala.

Pielea vaginului difera de alte locuri ale pielii in ceea ce priveste hidratarea, frecarea, permeabilitatea si iritatia vizibila si este mai susceptibila la agentii topici decat pielea antebratului, datorita proprietatilor sale de hidratare, ocluzie si frecare. Vestibulul vaginal non keratinizat probabil este mai permeabil decat pielea keratinizata. Pielea genitala este unica prin faptul ca este acoperita de un strat subtire cornos care contine foliculi de par mari, ceea ce face mai usor pentru microbi si alte substante sa patrunda pielea.

Vaginul este canalul fibromuscular care se extinde de la deschiderea sa externa in vulva la colul uterin si este compus in principal din muschi netezi acoperit cu o captuseala epiteliala non-keratinizata, care pana la menopauza este groasa, cu cutele pastrate umede de un fluid secretat prin peretele vaginal si mucusul din glandele cervicale si vestibulare.

Microflora
Desi cunostintele despre compozitia microbilor a zonei vaginale externe sunt inca la inceput, se prevede ca mentinerea raportului microbiotelor va juca un rol esential pentru sanatatea vulvovaginala generala. Datele au aratat ca flora normala include microbi vaginali, uretrali si colonici, precum si microbi caracteristici pielii intertriginoase. Diverse studii asupra femeilor sanatoase au aratat ca microbiota vaginului este diversa, fara o singura specie comuna pentru toate femeile, acestea pot include stafilococi, micrococci, difteroizi, lactobacili, streptococi, tije Gram-negative, drojdii si specii de origine fecala. Flora vaginala poate afecta, de asemenea, proliferarea agentilor patogeni exogeni care provoaca tractul vaginal si urinar.