Sculptura lui Brancusi din Romania bate recordul la licitatie

O sculptura din alama care o infatiseaza pe scriitoarea si mostenitoarea americana Nancy Cunard realizata de Constantin Brancusi, de origine romana, s-a vandut cu 71 de milioane de dolari la casa de licitatii Christie.

Un portret de bronz al mostenitoarei si activistei politice americane Nancy Cunard sculptat de artistul francez de origine romana Constantin Brancusi a intrat marti la licitatie la Christie’s din New York si a fost vandut cu 71 de milioane de dolari.

Sculptura, numita La jeune fille sophistiquee, a fost detinuta anterior de Elizabeth si Frederick Stafford, care au achizitionat-o in 1955 cu 5.000 de dolari direct de la studioul lui Brancusi din Paris.

Potrivit lui Christie’s , piesa a fost expusa de-a lungul anilor in muzee precum Metropolitan Museum of Art, Guggenheim si Georges Pompidou Center.

Sculptura a fost evaluata la peste 70 de milioane de dolari.

O alta piesa de bronz semnata de Brancusi a fost vanduta in 2017 cu 57,36 milioane de dolari. La muse endormie fusese evaluata la 20-30 milioane de dolari, dar a fost vanduta pentru suma dubla.

In 2009, lui Brancusi a Madame LR (Portrait de Mme LR) a fost vanduta cu 37,6 milioane de dolari la Christie’s Paris.

Brancusi, care s-a nascut in 1876 in satul Hobita, in sud-vestul Romaniei, si a murit in 1957 la Paris, a fost unul dintre cei mai aclamati sculptori ai secolului XX si un pionier al modernismului.

Anul acesta, Romania va retrimite o cerere pentru ca UNESCO sa includa in patrimoniul sau mondial un ansamblu sculptural vechi de 80 de ani, realizat de Brancusi, la doi ani dupa ce prima cerere a trebuit retrasa din cauza greselilor din documentatie.

Ansamblul, dedicat soldatilor romani care au murit in Primul Razboi Mondial, este situat in orasul Targu Jiu si este considerat una dintre marile opere ale sculpturii in aer liber din secolul al XX-lea.

Talentul sau de renume mondial a condus muzeul Guggenheim din New York sa onoreze 60 de ani de la moartea sa, gazduind o prezentare a 8 sculpturi ale lui Brancusi, care sunt in general depozitate si inaccesibile publicului.

Nascut in 1876, talentul de sculptor al lui Brancusi a fost vizibil inca de la o varsta frageda – a stapanit prelucrarea lemnului inainte de a se muta la Bucuresti si de a se concentra pe noua sa pasiune, sculptura, la Academia de Arte Frumoase.

In 1906 Brancusi a calatorit la Paris pentru a-si extinde viziunea artistica, o calatorie care a durat aproape un an, intrucat calatorea in principal pe jos. Si-a petrecut timpul cu artisti si inovatori precum Picasso, Braque, Derain si Modigliani – ca urmare, sculpturile sale revolutionare au fost inspirate in principal de radicalismul politic si de experimentarea artistica.

In 1906, Brancusi are prima sa expozitie la Societe Nationale des Beaux-Arts si la Salon d’Automne din Paris. In semn de recunoastere, Rodin, care a fost mentorul lui Brancusi si figura dominanta in sculptura in acel moment, ii ofera un loc de ucenic, o onoare pentru fiecare artist din acea epoca. Cu toate acestea, Brancusi respinge oferta spunand ca ,,nimic nu creste in umbra copacilor mari”.

Dupa o perioada de succese si controverse ridicate de unele dintre lucrarile sale, care au fost prezentate la Paris, New York si Chicago, Brancusi revine in Romania in 1938 pentru a dezvalui intr-o gradina publica din Targu Jiu ansamblul monumental ,,Calea eroilor”, in cinstea eroilor cazuti in timpul primului razboi mondial. Brancusi moare la Paris in 1967 si este inmormantat printre alte personalitati la cimitirul Montparnasse.