Cronica unui esec anuntat: al Greciei, al razboiului impotriva Iranului si al celui de pe piata patentelor

Nu numai bursele europene si cele asiatice, care au scazut pentru a doua zi consecutiv, se declara dezamagite de noul plan de salvare a Greciei, ci si presa internationala. Efortul politicienilor europeni pare a fi sortit esecului inca dinainte de a i se da sansa de a fi pus in practica.

Daca noul plan pentru salvarea Greciei va reusi, cei mai surprinsi vor fi politicienii care l-au redactat, sustine un editorial publicat de Bloomberg. Der Spiegel se intreaba, la randul sau, daca planul va fi suficient pentru a evita falimentul Greciei si isi ofera singur raspunsul, apeland la Fitch, care a retrogradat ratingul statului elen la C (faliment aproape sigur) si facand o revista a presei germane (si de stanga si de dreapta), care pare a se pune de acord asupra unui singur lucru: planul nu va evita defaultul statului elen.
 
Wall Street Journal aduce noi amanunte cu privire la acordul de la Bruxelles. Daca in prima faza creditorii privati vor fi obligati, in cazul in care se impotrivesc, sa accepte haircut-ul de 53,5%, potrivit legislatiei elene, de acum inainte, noile emisiuni de obligatiuni ale Greciei vor fi supuse legislatiei britanice. Ministrul elen de finante, Evangelos Venizelos, a si explicat motivul pentru care a acceptat acest lucru: “Noile obligatiuni vor fi sub incidenta legislatiei britanice, pentru ca nimeni nu va accepta schimbul de obligatiuni sau licita la noile emisiuni daca va sti ca acestea vor fi sub incidenta legislatiei elene”. Motivul: oricand parlamentul grec ar fi putut adopta o lege care sa modifice termenii acestor emisiuni, de la randament la scadente. Dreptul de apela la instantele britanice ofera investitorilor o mai mare protectie impotriva impunerii cu forta a unei “noi oferte de restructurare a datoriei”.
 
WSJ mai prezinta un element al acordului, necunoscut pana in prezent. Guvernul grec a semnat, potrivit OECD, un acord international de cooperare pe tema evaziunii fiscale, prin care va obtine mult mai usor informatii de la autoritatile din alte state, in special Elvetia, date cu privire la conturile si tranzactiile efectuate de cetatenii greci. Noul acord s-ar putea sa ajute guvernul elen nu atat in prezent, prin majorarea veniturilor publice, cat mai ales in viitor, in eventualitatea unei renuntari la moneda euro, cand va fi confruntat cu o masiva operatiune de expatriere a valutei de pe teritoriul statului elen.
 
Financial Times prezinta conflinctul dintre cele trei state europene cu rating triplu A pe tema majorarii fondului temporar de salvare european, de la 500 la 750 de miliarde, la propunerea Olandei, sustinuta de Finlanda. FMI si SUA preseaza si ele pentru adoptarea acestei masuri, al carei principal dusman este statul german.
 
Iranul nu poate lipsi nici el de pe prima pagina a presei internationale. Der Spiegel publica un articol in care remarca presiunile din ce in ce mai mari pentru declansarea unui conflinct cu statul asiatic. Israelul pare pregatit sa-l atace, iar candidatii republicani, cu exceptia lui Ron Paul, cer ca SUA sa sustina un eventual demers impotriva Iranului. Impactul unei astfel de actiuni a Occidentului nu va fi insa numai unul economic, concretizat deja prin majorarea pretului petrolului, ci si unul cultural. Un sondaj facut de corespondentul “Der Spiegel” in capitala Pakistanului, Islamabad, arata ca in randul majoritatii studentilor si academicienilor din Teheran, cei mai multi oponenti ai regimului Ahmadinejad, sentimentul anti-occidental este extrem de puternic tocmai ca urmare a ultimelor evenimente si declaratii incendiare venite dinspre lumea vestica.
 
The Atlantic publica opiniile a cinci academicieni americani, experti in relatii internationale, sub titlul “Ce va face Iranul daca va detine o arma nucleara?”. Scorul inregistrat a fost de 4-1 in favoarea celor care sustin ca se vor modifica putine in politica externa iraniana, care cel mult isi va intari pozitiile de negociere, insa nu va trece la fapte.
 
WSJ anunta ca razboiul patentelor a intrat intr-o noua faza, in urma acceptarii de catre autoritatile americane si europene a achizitiei de catre Google a Motorola. Microsoft acuza Goggle ca se foloseste de patentele Mototola pentru a-i impiedica pe competitori sa dezvolte alte produse. Recent, Microsoft a acuzat Apple de incalcarea legislatiei patentelor la lansarea iPhone 4S, insa Apple sustine ca este protejat de acordul de licentiere semnat cu Qualcomm Inc. La randul sau, Apple a dat in judecata Motorola, atat in SUA, cat si Europa, si se lupta in instante si cu Samsung.
 
Aceeasi publicatie americana prezinta concluziile unui raport publicat de Banca Mondiala, care trage un semnal de alarma: China ar putea intra intr-o criza economica daca nu face reforme structurale extrem de dure, precum redimensionarea imenselor sale companii publice si operarea lor dupa principii comerciale.