Spalarea mainilor: de ce este atat de importanta

O serie de boli infectioase pot fi raspandite de la o persoana la alta prin mainile contaminate. Aceste boli includ infectii gastro-intestinale, cum ar fi Salmonella, si infectii respiratorii, cum ar fi gripa. Spalarea corecta a mainilor poate ajuta la prevenirea raspandirii germenilor (cum ar fi bacteriile si virusurile) care cauzeaza aceste boli.

In acest moment, in timpul pandemiei COVID-19, spalarea mainilor este una dintre cele mai eficiente modalitati de a preveni raspandirea virusului si de a evita imbolnavirea celorlalti. Este deosebit de important sa va spalati frecvent pe maini cu apa si sapun in timp ce spalati palmele, dosul mainilor, intre degete si sub unghii. Asigurati-va ca spumati cel putin 20 de secunde sau mai mult si uscati-va mainile cu un prosop curat.

Unele forme de infectii gastrointestinale si respiratorii pot provoca complicatii grave, in special pentru copii mici, varstnici sau pentru cei cu un sistem imunitar slabit.

Cand sa te speli pe maini

Ar trebui sa va spalati bine mainile:

 • dupa folosirea toaletei sau schimbarea scutecelor
 • inainte, in timpul si dupa pregatirea mancarii
 • intre manipularea alimentelor crude si gatite sau gata pentru consum
 • inainte de a manca
 • dupa ce ati folosit un servetel sau o batista
 • inainte si dupa ingrijirea copiilor bolnavi sau a altor membri ai familiei.
 • dupa fumat
 • dupa manipularea gunoiului sau lucrarea in gradina
 • dupa manipularea animalelor

Fie ca sunteti acasa, la serviciu, calatoriti sau in comunitate, spalarea mainilor cu apa si sapun va poate proteja pe dvs. si familia dumneavoastra. Iata de ce spalarea mainilor este eficienta:

 • Spalarea mainilor previne bolile si raspandirea infectiilor la altii
 • Curatarea mainilor cu apa si sapun indeparteaza germenii din mai multe surse
 • Spalarea mainilor ajuta la combaterea cresterii rezistentei la antibiotice
 • Unii oameni au, de asemenea, intrebari despre dezinfectantul pentru maini si daca este la fel de eficient ca spalarea mainilor. Iata cateva lucruri pe care ar trebui sa le tineti cont de dezinfectantul pentru maini.

Spalarea mainilor cu apa si sapun este, in general, cea mai buna modalitate de a scapa de germeni, dar daca apa si sapunul nu sunt usor disponibile, puteti utiliza un dezinfectant pentru maini pe baza de alcool care contine cel putin 60% alcool.
Dezinfectantele nu ne scapa de toate tipurile de germeni.

Este suficient sa ne spalam cu sapun si apa?

Unele lucrari academice au aratat ca sapunurile antibacteriene sunt mai eficiente in reducerea anumitor bacterii de pe mainile murdare decat sapunurile obisnuite.

Cu toate acestea, exista o problema. Unele celule bacteriene de pe mainile noastre pot avea gene care le permit sa fie rezistente la un anumit agent antibacterian. Aceasta inseamna ca, dupa ce agentul antibacterian ucide unele bacterii, tulpinile rezistente ramase pe maini pot inflori.

Mai mult, genele care au permis bacteriilor sa fie rezistente ar putea trece de-a lungul altor bacterii, provocand tulpini mai rezistente. Si mai important in ceea ce priveste coronavirusul, agentii antibacterieni, cum ar fi antibioticele orale, nu ucid virusii.

Nu exista nicio indoiala ca spalarea mainilor cu apa si sapun lichid este eficienta in reducerea raspandirii microorganismelor infectioase, inclusiv a celor care sunt rezistente la agentii antimicrobieni.