Totul despre turmeric si curcuma

curcuma

Curcuma a fost apreciata ca un superaliment si totul datorita ingredientului sau puternic activ – curcumina. Curcumina este cea care confera turmericului culoarea sa galbena, precum si beneficiile anti-inflamatorii si antioxidante. Numeroase studii stiintifice au aratat ca curcumina are proprietati antiinflamatorii puternice, care sunt similare medicamentelor farmaceutice, cum ar fi hidrocortizonul, dar fara efecte secundare nocive. S-a demonstrat ca turmericul trateaza artrita, sindromul metabolic, durerea si chiar afectiunile degenerative ale ochilor.

Iata o defalcare a numeroaselor beneficii ale curcumei pentru sanatate.

1. Efecte antiinflamatorii puternice
Curcuma este renumita pentru capacitatea sa de a reduce inflamatia din organism. Functioneaza prin eliminarea diferitelor forme de radicali liberi, incluzand atat oxigenul reactiv, cat si speciile de azot. Curcumina ajuta, de asemenea, la modularea activitatii enzimelor detoxifiante ale corpului. Acest lucru joaca un rol major in reducerea inflamatiei, deoarece celulele inflamatorii ,,elibereaza” multe specii reactive la locul inflamatiei. Acest proces duce la stres oxidativ si, in consecinta, la inflamatie. Curcumina poate creste, de asemenea, nivelul de antioxidanti din corp, dupa cum se arata intr-o revizuire sistematica recenta a administrarii suplimentelor de curcuma care contineau curcuminoizi purificati. S-a ajuns la concluzia ca curcumina are un efect puternic asupra tuturor nivelurilor de stres oxidativ din organism. Deoarece inflamatia este una dintre caracteristicile bolilor cronice, curcuma are beneficii importante pentru multi oameni care sufera de afectiuni dureroase sau inflamatorii.

2. Antifungic si antimicrobian
Curcuma poate fi un tratament util pentru infectiile fungice sau bacteriene din organism. Studiile au aratat ca curcumina a fost capabila sa inhibe complet cresterea Candida albicans, precum si a altor tulpini fungice. Curcumina s-a dovedit chiar ca impiedica aderarea Candidei la celulele umane mai eficient decat medicamentul antifungic comercial fluconazol. Un alt studiu a constatat ca cercetatorii au descoperit ca utilizarea acidului ascorbic alaturi de curcumina, i-a potentat efectele antifungice de pana la 10 ori. Acest lucru sugereaza ca administrarea suplimentelor cu vitamina C si curcumina poate ajuta la distrugerea infectiilor fungice mult mai rapid.

Curcuma este chiar folosita ca agent antibacterian sigur pentru alimente datorita capacitatii sale de a invada celula unei specii bacteriene si de a o elimina din interior. S-a constatat ca aplicarea formulelor de turmeric pe suprafetele de preparare a alimentelor, cum ar fi cutite si blaturi, a ucis bacteriile daunatoare.

3. Amelioreaza durerea cauzata de inflamatie
Proprietatile antiinflamatorii ale turmericului pot ameliora durerea afectiunilor inflamatorii, cum ar fi osteoartrita si artrita reumatoida. Curcumina actioneaza prin inhibarea NF-KB, o molecula care controleaza productia de proteine inflamatorii din organism, numite citokine. Acest lucru inseamna, in esenta, ca curcumina poate ,,opri” o gramada de molecule inflamatorii. De fapt, corticosteroizii care sunt adesea prescrisi pentru tratarea simptomelor artritei actioneaza prin inhibarea NF-KB. Noi cercetari arata ca suplimentele cu curcuma pot avea un efect similar. Cercetari similare arata ca curcumina poate viza si celule inflamatorii specifice si poate bloca anumite tipuri de enzime care provoaca inflamatii.

4. Amelioreaza simptomele sindromului metabolic
S-a demonstrat ca curcumina ajuta la tratarea problemelor asociate sindromului metabolic, inclusiv sensibilitatea la insulina, acumularea de grasimi, hipertensiunea arteriala, inflamatia si stresul oxidativ. S-a descoperit ca curcuminoidele din extractul de curcuma ajuta la reducerea trigliceridelor si a colesterolului, crescand in acelasi timp nivelurile de colesterol ,,bun”.

5. Imbunatateste sanatatea cardiovasculara
Curcumina poate ajuta la inversarea multor factori implicati in progresia bolilor de inima prin imbunatatirea vaselor de sange, cunoscut sub numele de endoteliu. Disfunctia endoteliala este un factor principal al bolilor de inima, deoarece este implicata in reglarea tensiunii arteriale si a coagularii sangelui.

6. Poate incetini efectele imbatranirii
Desi nu exista o modalitate posibila de a ,,opri” imbatranirea corpului, poate fi posibila incetinirea efectelor sale negative. Proprietatile antioxidante ale turmericului pot fi un mijloc important de reducere a acumularii pe tot parcursul vietii a daunelor moleculare si a oxidarii. Ca antioxidant puternic si antiinflamator, curcumina poate incetini imbatranirea. Creste nivelul de enzime antioxidante din corpul tau, eliminand in acelasi timp radicalii liberi care provoaca stres oxidativ.