SEO vs SEM: ce sunt si care este diferenta dintre ele?

A venit momentul sa rezolvam una dintre cele mai persecutate intrebari de catre iubitorii de pozitionare si marketing in motoarele de cautare, care este diferenta dintre SEO si SEM? Care este mai bun SEO sau SEM?

SEO vs. SEM 

Pe scurt, putem spune ca poti trai doar din SEO si doar din SEM, dar ca e mult mai bine atunci cand coexista impreuna. Ca SEO nu este esential pentru a folosi bani, desi SEO de nivel inalt necesita investitii mari si ca SEM este sinonim cu publicitate platita. Si, in sfarsit, ca SEM ne asigura un mare impact intr-o perioada scurta de timp, in timp ce SEO este un drum lung, dar in cele din urma „sustenabil”.

Definitie rapida SEO si SEM

In primul rand, vom cunoaste o definitie simpla atat a SEO, cat si a SEM.

1 # SEO (optimizare pentru motoarele de cautare). Este disciplina care este responsabila de pozitionarea naturala si organica in motoarele de cautare. Exista mai multi factori pe care ii putem influenta, dar nu putem garanta niciodata ca suntem numarul 1. Pe de o parte, exista SEO in cadrul paginii, dezvoltand continut de calitate care este relevant pentru utilizatori si intentiile lor de cautare, creand o arhitectura buna si date bine structurate. Pe de alta parte, exista SEO Off Page, care consta in crearea de link-uri si obtinerea de link-uri.

2 # SEM (marketing cu motorul de cautare). Este disciplina care lucreaza cu marketingul pentru motoarele de cautare. Cu alte cuvinte, se ocupa de campaniile online in motoarele de cautare si le face vizibile in rezultatele sponsorizate ale respectivelor motoare de cautare, cum ar fi Adwords. Gestionarea cuvintelor cheie sau gestionarea sumelor licitate fac parte din strategiile SEM.

Diferentele dintre SEO si SEM

SEO corespunde partii organice a motoarelor de cautare. Cu alte cuvinte, sunt strategii care nu sunt platite si care au legatura cu cautarile efectuate de utilizatori pentru a-si satisface cerintele si a gasi continutul de calitate pe care il cauta. Si SEM este publicitate platita care va permite sa licitati pentru a aparea in partea de sus a rezultatelor cautarii.

  • Cuvintele cheie in SEO sunt mai greu de pozitionat decat prin SEM.
  • Rezultatele pe care le poate avea un site web cu strategiile SEO pot fi pe termen lung, in timp ce cu SEM, sunt imediate
  • Durata rezultatelor prin SEO poate fi permanenta in timp ce performanta SEM dureaza atata timp cat platiti pentru a aparea.
  • Cu SEO, rezultatele sunt supuse unor modificari neasteptate.
  • Cu SEM poti avea mai mult control.
  • Cu SEO, rezultatele depind de algoritmul Google.
  • Cu SEM, rezultatele depind de CPC sau de calitatea anunturilor, de investitia facuta sau de calitatea anunturilor, care este Scorul de calitate atribuit de Google Ads.

Care este mai bun SEO sau SEM

Desi unii prefera SEO si altii SEM, si cel mai bine este sa imbine ambele discipline, nu exista una mai buna decat cealalta, ci mai degraba una potrivita fiecarui moment sau nevoie. Pana la urma, o strategie buna si un mix de marketing adecvat raman adevaratul secret, motiv pentru care o viziune integrata si strategica care sa combina atat SEO, cat si SEM ramane esentiala.

In acest sens, ca dezavantaje pentru Ivan Garcia este ca SEM nu poate fi previzibil, iar Fernando Beneitez, la randul sau, a amintit ca o buna strategie SEO presupune investitii de resurse economice. Sa nu uitam ca SEO presupune investitii in resurse umane si timp si de aceea pentru o persoana care are mult timp poate fi o mare oportunitate de auto-angajare.

La un anumit nivel, vorbim despre SEO care ofera in mod fundamental rezultate pe termen lung, ceva care in mod traditional a fost vazut ca o slabiciune, dar astazi nu este deloc. Acest lucru se datoreaza faptului ca exista metodologii SEO pentru a urmari tendintele si a capta traficul pe termen scurt sau chiar pentru a anticipa ceea ce oamenii vor cauta „newsjacking”.

Un alt punct fundamental in SEO si SEM este ca trebuie sa pariezi in continuare pe marketingul etic . SEO si SEM, care nu se bazeaza pe reguli etice, isi fac placere, deoarece este absurd in acest moment sa credem ca putem insela Google, iar Google penalizeaza trisorii mai devreme sau mai tarziu.

Cercetarea cuvintelor cheie si branding ca numitori comuni ai SEO si SEM

In momentul in care vorbim despre cercetare sau cercetarea cuvintelor cheie, suntem de acord ca procesul initial este acelasi si ca exista unele variabile care au un impact mai mare asupra uneia sau alteia. De exemplu , concurenta este importanta in ambele, dar in SEO poate insemna ca initial nu pariezi pe un cuvant, iar in SEM la final, ceea ce primeaza este profitabilitatea finala sau ROAS.

Acesta din urma este unul dintre marile puncte forte ale SEM, deoarece, dupa cum ne-a spus Fernando Beneitez, poti lucra cu metrici si este mai „predictibil”, totusi, SEO este ca o stiinta ca ceea ce face este sa mareasca sansele de a realiza un obiectiv, dar fara garantii prealabile de a-l atinge. Desigur, roadele SEO, asa cum a spus Ivan Garcia, nu trebuie sa fie in primul rand singur, ci sa genereze impact pentru afacere folosind cuvinte relevante pentru afacerea ta si nu cuvinte care au mult trafic.

Ambele discipline sunt importante intr-o strategie de branding, iar acest lucru s-a reflectat in faptul ca ambii adversari au vorbit clar despre importanta ca o companie sa fie vizibila in motoarele de cautare si retelele ppc, precum si despre increderea pe care o genereaza utilizatorilor. Ca urmare a acestui punct, vorbim si despre importanta strategiilor PPC ale reclamelor native si reclamelor sociale. Si este ca casatoria dintre SEO si social media devine din ce in ce mai angajata.

Talent si pregatire in SEO si SEM

In acest caz, evident, ambii adversari si-au aparat disciplina „prin gros si subtire”. Ivan si-a bazat argumentele pe faptul ca SEO are mult mai multe posibilitati creative de a aborda aceeasi problema in moduri diferite, iar Fernando a contracarat subliniind ca si SEM le are, desi poate sa nu para asa, deoarece este o disciplina in care datele, analiza si rapoarte de optimizare Acestea sunt ziua ta.

In ambele cazuri, au fost de acord ca o buna pregatire te va pune pe calea invatarii acestor discipline si a cunoasterii ecosistemului si ca pregatirea continua este necesara aproape zilnic.

Viitorul: SEO si SEM

Pentru a finaliza, privim inainte si incercam sa ne imaginam viitorul motoarelor de cautare si, mai ales, care vor fi urmatorii pasi pentru Google. Lasand deoparte micile diferente si pozitiile „ireconciliabile”, ceea ce a devenit mai mult decat clar este ca SEO si SEM vor fi din ce in ce mai integrate si ca tendinta este ca ambele modele de pozitionare sa ajunga sa semene, astfel incat de fiecare data sa fie mai multe spatiu pentru rezultatele SEM si SEO nu vor muri niciodata pentru ca intotdeauna va exista undeva unde oamenii cauta si un rezultat poate fi optimizat pentru acea cautare, fie ca este Google, YouTube sau un director.